FREEDOM
...Δεν φοβαμαι τιποτα ,δεν ελπιζω τιποτα...ειμαι ελευθερος...
18 Απριλίου 2007, 01:42
...Αληθεια και Φιλοσοφια !


Τι συμβολιζει ο Παρθενωνας ? Ποσο επικαιρη ειναι η παραδοση μας και ποσο Ελληνικη ειναι ? Ποσο διατηρουμε τη γλωσσα μας ? Ποσο Ελληνες ειμαστε και ποσο πρεπει να ειμαστε ? Ποια ειναι τα συμβολα μας ? Ποσο τα σεβομαστε ? Εχουμε σχεση μ'αυτους που εμπνεουν τα ιστορικα ...επιχειρηματα μας ? Συνυπαρχουν οι αντιληψεις μας για τα φυσικα και τα μεταφυσικα φαινομενα ? Ποια η αποψη μας για τον προσδιορισμο της  "Αληθειας" ....Της ιστορικης , της επιστημονικης , της.... πραγματικης Αληθειας ?

Αληθεια < αληθης < α  στερητικο + ληθος = ληθη = λησμονια...

Αρα σιγουρα η "λεξη" αρχικα θα προσδιοριζε γεγονοτα , καταστασεις και πραγματα που θα ηταν αδυνατο να ξεχαστουν ...να λησμονηθουν ..ή να αποκρυβουν....Η λεξη "Φιλαληθης" δηλωνει αυτον που δεν εξαπατα ...και ειναι μεθομηρικη !

Ποσο "Φιλαληθεις" ειμαστε λοιπον...

Ξεχναμε πραγματα ...αλησμονητα ? Πραγματα που καθορισαν την πορεια τοσων πολιτισμων , τοσων εθνων , τοσων ανθρωπων , τοσων γλωσσων , τοσων θρησκειων ?

Αρνουμαστε ο,τι σοφοτερο , ο,τι ιδανικοτερο , ο,τι υψηλοτερο , ο,τι πολυδιαστατο , ο,τι ανθρωπινο για κατι αγνωστου προελευσεως  .... μοναδιαστατο , παρερμηνευμενο , αντιδανειο...προϊον μιας ιστορικης , πολιτικης , πολιτιστικης, οικονομικης ...και ανεφ προηγουμενου .....επιθεσης ,  μιας περιοδου κακης διαχειρησης , μιας περιοδου παρακμης , (οπως πολυ φυσιολογικα ερμηνευεται απο την οικονομικη θεωρια των Κυκλων) , μιας περιοδου που την περιμεναν χρονια και χρονια ...οι "εισβολεις" , οι "αρπαγες" , οι απολιτιστοι...για να καταστρεψουν , να εξαφανισουν και να μεταλλαξουν αυτα που το Ελληνικο στοιχειο ειχε δημιουργησει....?

Πώς μπορουμε ?

Ας δουμε με τι ασχολουταν  , ο δικος μας ,  ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (341-270 π.Χ)  και τι εγραφε ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ( επικουρειος φιλοσοφος) σχεδον 300 χρονια π.Χ...(Η προτομη του Επικουρου βρισκεται στο μουσειο του Λουβρου...)

 (Ο Επικουρος το 307 π.Χ  σε ηλικία 34 ετών αγοράσε μια έκταση ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά, όπου στέγασε το φιλοσοφικό του κοινόβιο, τον Κήπο όπως ονομάστηκε. Ο Επίκουρος δίδαξε για 35 χρόνια ακολουθώντας ήσυχη και λιτή ζωή. Περιστοιχίζονταν από άνδρες, γυναίκες, εταίρες και δούλους, που μετείχαν ισάξια στον επικούρειο Κήπο...(Αυτο σας θυμιζει κατι..?) )

Ο Επίκουρος και η θεωρία του στρέφονται σ έναν ηθικολογικό χαρακτήρα της φιλοσοφίας. Στόχος τους η αναζήτηση των αιτιών της ανθρώπινης δυστυχίας και των εσφαλμένων δοξασιών που την προκαλούν,όπως π.χ. η δεισιδαιμονία, ώστε να υπάρξει η αντιπρόταση για την προοπτική μιας ευτυχέστερης ζωής, που για την επίτευξή της ο Επίκουρος προσέφερε ξεκάθαρες φιλοσοφικές συμβουλές.

Γνωστή είναι η τετραφάρμακος, τέσσερις "αρχές" που πρόβαλλε ο Επίκουρος:

"’φοβον ο θεός, ανύποπτον ο θάνατος και ταγαθόν μεν εύκτητον, το δε δεινόν ευκαρτέρητον." - Φιλόδημος

και σε νεολλληνική απόδoση:

Ο θεός δεν είναι για φόβο (διότι η θεϊκή δύναμη δεν απειλεί εκ φύσεως), ο θάνατος δεν προκαλεί ανησυχία (διότι δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή) και το καλό (ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε) εύκολα αποκτιέται, το δε κακό αντέχεται (ό,τι μας κάνει να υποφέρουμε, εύκολα μπορούμε να το υπομείνουμε).

Να δουμε και την αποψη ακομη ενος δικου μας...? Του ΣΩΚΡΑΤΗ (470-399 π.Χ)

Ουδεις εκών κακος...

...Φράση τουΣωκράτη, με την οποία εκδηλώνεται η πεποίθηση ότι κανένας άνθρωπος δεν πράττει το κακό με τη θέλησή του, υπό την έννοια ότι κανείς ενώ γνωρίζει ότι κάτι είναι κακό δεν το πράττει. Αν, κατά τον Σωκράτη, πράττουμε το κακό, είναι διότι εκείνη τη στιγμή πιστεύουμε πως κάνουμε κάτι το αγαθό. Πώς λοιπόν κάποιος μπορεί να σταματήσει να πράττει το κακό; Τι είναι αυτό που θα τον οδηγήσει στην επιλογή του καλού; Ο Σωκράτης υποστήριζε ότι μόνο με τη γνώση του πραγματικά καλού και του πραγματικά κακού (άποψη που συνδέεται με την ιδέα της ύπαρξης μιας αντικειμενικής αλήθειας) μπορεί να αποφεύγει κανείς το κακό, αναγνωρίζοντας τη γνώση αυτή ως αρετή.

Θελετε να δουμε και και την αποψη του ΣΤΩΙΚΙΣΜΟΥ ,

(μιας φιλοσοφικης σχολης που ιδρυθηκε στην Αθηνα απο τον ΖΗΝΩΝΑ τον ΚΙΤΙΕΑ και αποτελεσε μία σημαντική φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (300 π.Χ. – περίπου 250 μ.Χ) , με κέντρο την «Ποικίλη Στοά» από όπου και πήρε το όνομά της η Σχολή)...? ....Σας θυμιζει κατι η λεξη "Στοα" ?... Το χρονικο διαστημα..?Για να δουμε λοιπον...

Κατά τους στωϊκούς, η ανθρώπινη φύση είναι τμήμα της παγκόσμιας φύσης, η οποία καθοδηγείται και κυβερνάται από τον συμπαντικό νόμο της Λογικής. Ο άνθρωπος, ως έλλογο ον, συγγενεύει όχι μόνο με τα άλογα ζώα αλλά και με τους Θεούς και πέραν του ενστίκτου διαθέτει και ηθική αίσθηση.

Σύμφωνα με τον στωϊκισμό, καθήκον του ανθρώπου είναι να θέσει τον εαυτό του σε αρμονία με το Σύμπαν, το οποίο, ως λογικό και αγαθό, τού μεταφέρει τις ιδιότητές του. Με το να βλάπτει κανείς τους άλλους για το υποτιθέμενο ατομικό του συμφέρον, υπονομεύει κατ' ουσίαν την ίδια του την φύση .

Οι Θεοί εφορεύουν στην τάξη του Κόσμου και αποτελούν πληθύνσεις μίας αρχικής πολυώνυμης θείας οντότητας, «ζώου λογικού, τελείου και νοερού», που εισδύει παντού και παίρνει τα χαρακτηριστικά του κάθε στοιχείου με το οποίο έρχεται σε επαφή. Νόμος όλων των πραγμάτων είναι η Ειμαρμένη, μία ταυτόχρονα φυσική και θεϊκή οργανωτική δύναμη του Κόσμου, που αποτελεί τον Λόγο και την νομοτέλεια του Παντός, δύναμη που διατηρεί και διατηρείται κυβερνώντας και περιλαμβάνοντας τα ενάντια.

Επικουρος , Αριστοτελης , Πλατων , Σωκρατης , Δημοκρητος , Αναξιμανδρος , Αναξιμενης , Ηρακλειτος , Παρμενιδης , Εμπεδοκλης , Πυθαγορας , Αναξαγορας , Θαλης ...

Και ποσοι ακομη Ελληνες ...Ποσες φιλοσοφιες...Τετοια ιστορια ...Τετοιος πολιτισμος...Τοση γνωση...Τετοιο κληροδοτημα....

Κι εμεις μικροι και ασημαντοι φοβομαστε τις σκιες και δεν τους τιμουμε , δεν τους γιορταζουμε , δεν τους υμνουμε , δεν τους διδασκομαστε , δεν τους θυμομαστε , ..... Λησμονουμε ...Λες κι αυτη η παραδοση , αυτη η ιστορια ειναι αξια ληθης ...Λες κι Αυτοι οι Ανθρωποι...δεν ειναι αξιοι μνημης ...Ειναι αραγε ?

Ισως με ρωτησετε ή ακομη απορησετε γιατι μετα τις γιορτες , μετα το Πασχα , αντι να συζητω για Κρινους , Ρωμαιους , τον Παυλο και τον Λουκα... , μιλαω για τον Επικουρο , τον Σωκρατη και τους Στωικους....Με συγχωρειτε δεν ξερω τι μ'επιασε...Ισως η Νοσταλγια , ισως η επιστροφη μου στις αιθουσες διδασκαλιας....Δεν ξερω ! Ελπιζω να μη σας κουρασα ...Ελπιζω και κατι αλλο...Ελπιζω να σας προβληματισα !

Vagelis 18/04/07

1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:30
...Vincent Van Gogh Ι


Αυτοπροσωπογραφια,1887

(Μεθοδος..Ντιβιζιονισμου..Γυρω απο το προσωπο του καλλιτεχνη  οι πινελιες διατασσονται σε κυκλο συμβολικο....0

"Δεν μπορει κανεις παντα να προσδιορισει τι ειναι αυτο που φυλακιζει , που περιτειχιζει , που μοιαζει να θαβει , κι ομως αισθανεται κανεις καποια σιρερα , καποια κιγκλιδωματα , σαν τοιχους "

Αυτα τα λογια ερμηνευουν ολη του τη ζωη... 

Με την προσωπογραφια του σας καλωσοριζω στην Τεχνη ενος απο τους κορυφαιους Ζωγραφους του 18ου αιωνα .Γεννηθηκε στο Γκροτ Ζουντερ , Ολλανδια ,το 1853 και πεθανε 29 Ιουλιου 1890 . Το 1886 βρισκεται στο Παρισι και παιρνει μερος στις θυελλωδεις συζητησεις που προκαλει ο Εμπρεσιονισμος , επιδοκιμαζει την αναλυτικη μεθοδο (Ντιβιζιονισμος) και τη Συνθετικη και γνωριζει τον Πισσαρρό , τον Σερα , Σινιακ και τον Γωγκεν , με τον οποιο γινεται φιλος....Στην Αρλ πια το 1888 προσπαθει να τον σκοτωσει μ'ενα ξυραφι ...Για να τιμωρησει τον εαυτο του κοβει το αφτι του και το αφηνει σε ανα "οικο ανοχης"...Το 1889 μπαινει σε ασυλο , με γιατρο τον Γκασε...του οποιου πορτραιτο θα δειτε πιο κατω..Αυτοπυροβολειται 27/7/1890 και πεθαινει δυο μερες μετα...

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:30
...Vincent Van Gogh II


Cafe Terrace on the place de forum,Arles at night ,1888

 

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:29
...Vincent Van Gogh III


The potatoes Eaters ,1885

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:29
...Vincent Van Gogh IV


Fishing boats on the beach at Saintes - Maries ,1888

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:28
...Vincent Van Gogh V


Artist's room in Arles ,1888

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:26
...Vincent Van Gogh VI


 

1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:23
...Vincent Van Gogh VII


Montmartre , 1886

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:22
...Vincent Van Gogh VIII


Old man in sorrow,1887

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:21
...Vincent Van Gogh IX


Landscape at Sunset, 1888

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 23:20
...Vincent Van Gogh X


Portrait of Doctor Gachet , 1890

Διαλεξα την προσωπογραφια του γιατρου του  για να κλεισω την παρουσιαση, γιατι το εργο αυτο ηταν ενα απο τα τελευταια  του...και το προσωπο του γιατρου ενα απο τα αγαπημενα του ... Προσεξτε την εκφραση της αγαπης του μεσα την λεπτη αρμονια των χρωματων...

Ειχε πει  " θα ηθελα να ζωγραφισω πορτραιτα που σε εκατο χρονια να φαινονται σα ζωντανα"...

Ελπιζω να σας αρεσε...η μικρη παρουσιαση...του Μεγαλου Kαλλιτεχνη...

Το "σημερινο" ...By the way... το αφιερωνω στον εαυτο μου...Ειναι ο αγαπημενος μου ζωγραφος !

 

Vagelis 4/4/07

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 00:14
Αφιερωμα στην τεχνη...Salvador Dali...1.


Equilibre intra-atomique d'une plume de cygne ,1947

(Featberequilibrium)

(Η ασω-ατομικη ισορροπια της πενας ενος κυκνου)

Μ'αυτο το εργο σας καλωσοριζω στην πιο "Σουρεαλιστικη" εκφραση του Υπερρεαλισμου...της αφαιρετικης και εμπνευσμενης τασης ...της Ζωγραφικης , της Ζωης , της Τεχνης και της Υπαρξης . Για 'μενα ο Salvador Dali (1904-1989) ειναι ,αν και οχι ο πρωτος , ο μοναδικος και ανεπαναληπτος δημιουργος και εκφραστης αυτης της τασης .Αποκωδικοποιειστε με τα δικα σας μεσα τον συμβολισμο του και βρειτε αυτες τις "χιλιες λεξεις" που κρυβονται πισω απο μια εικονα...και ζηστε "τις" . Θα εχετε την ευκαιρια να ανακαλυψετε γυρω στις 10.000 ..."λεξεις"...Ελπιζω να σας αρεσει !

Σας "τις" αφιερωνω...!

(Ηθελα σε μια σελιδα μονο να χωρεσω...αυτες τις "επιλογες" αλλα σταθηκε αδυνατο...)

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 00:14
Αφιερωμα στην τεχνη...Salvador Dali...2


Couple aux tetes pleines de nuages ,1936

(Ζευγαρι που στο κεφαλι τους υπαρχουν συννεφα)

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 00:13
Αφιερωμα στην τεχνη...Salvador Dali...3


Fontaine necrophilique coulant d'une piano a queue ,1933

(Νεκροφιλικο σιντριβανι  σ'ενα πιανο με ουρα)

- Στείλε Σχόλιο
04 Απριλίου 2007, 00:13
Αφιερωμα στην τεχνη...Salvador Dali...4


Eufs sur le plat sans le plat ,1932

(Αβγα πανω στο πιατο..χωρις πιατο)

(Το αβγο συμβολιζει τη γεννηση)

- Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
kellyvagelis

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/kellyvagelis

κοινωνικα, πολιτικα, θρησκευτικα,μουσικα θεματα. αποψεις και θεσεις ,αντληψεις και στασεις.



Επίσημοι αναγνώστες (1)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links